Lytt til naturens stemme, er motto for Langedrag Fjellgård, Leirskole og Naturpark.

Årets gratisforestillinger for barn og familier handler om livet på den populære naturparken der det myldrer av dyr i naturskjønne omgivelser 1000 meter over havet.

Norsk Naturfotofestival har gjort det til en tradisjon å gi barnehager og skoler en forestilling før selve festivalen starter, og en gratis familieforestilling midt på dagen lørdag.

I år kan du få et innblikk i alt det spennende som skjer i den internasjonalt kjente naturparken Langedrag, som mange sikkert kjenner fra film og fjernsyn.

– Vi kommer til å vise filmklipp fra livet på Langedrag, og fortelle om hvordan det er å være med på det som skjer der blant de 20 forskjellige dyre- og fugleartene vi har på gården. Hos oss kan du komme tett på ulv og gaupe, du kan klappe en elg og bli med inn til reinsdyr og fjellrev, forteller daglig leder Tuva Thorson.

I tillegg kan besøkene få seg en ridetur, kjøre hundespann ut frå gården innover i fjellet, være med på melking av geiter, dra til seters og lage ost eller boltre seg i klatreparken.

– Hovedmålet vårt har alltid vært å spre naturglede. Vi ønsker at spesielt barna, men også de voksne, gjennom spennende aktiviteter skal få vekket en undring og nysgjerrighet i seg når de opplever dyr og natur på Langedrag. Vi vil at de skal forstå dyreartenes særpreg og lære dem å kjenne. På den måten håper vi at de ved å få en forståelse skal få en ydmykhet for den lovmessighet som naturen er bygget på, forteller Tuva Thorsen.

– Det handler ikke bare om kunnskap, men om kjennskap og forståelse. Vi er opptatt av mangfoldet i naturen og det økologiske samspillet, fortsetter hun.

Midt i den heftige ulvedebatten som har rast siden like før jul i fjor, lever ulver og mennesker side om side under kontrollerte forhold på Langedrag.

– Jeg synes det er veldig viktig å gi våre besøkende et nyansert og riktig bilde av ulven når debatten blir så opphetet som den har vært, sier Thorson.

– Vi har hatt med folk inn i ulvegården som forteller at de ikke tør å gå ut i skogen og har mistet naturgleden på grunn av ulv. Men når de ser hvordan selv ulver som er født her og er vant til mennesker fortsatt har så sterkt nedarvede frykt-instinkter for mennesker og stikker av så fort et menneske viser seg, så kjenner de seg tryggere.

– Hvis vi er helt rolig, kan den komme bare noen meter fra oss, og det er en magisk opplevelse. Men så fort noen gjør en brå bevegelse, er ulvene på et øyeblikk 150 meter unna.

– Når folk opplever dette, forsvinner forhåpentligvis også noe av redselen. Og hvis vi kan bidra til at folk som var redde igjen tør å gå ut i skogen, så er det noe som virkelig gleder meg, sier Thorson.