I foredraget Nature Diary har Mats Andersson sett seg tilbake og gjort et dypdykk ned i sin egen bildeskaping. Han vil fortelle historien om hvorfor hans karakteristiske svarthvitt-bilder ser ut som de gjør.

– Jeg har ofte fått høre at bildene mine inneholder så mye vemod, men jeg reflekterte aldri over hvorfor. Når jeg nå ser tilbake, er det nesten skremmende å oppleve at bildene ganske tydelig forteller hvordan jeg hadde det. Samtidig forteller de også noe om hvordan jeg har brukt bildeskaping som terapi for å komme meg gjennom hverdagene.

– Når jeg skaper bilder forsøker jeg alltid å skape dem for å tilfredsstille meg selv. Jeg bruker min egen sinnstilstand for å få den rette følelsen for motivet. Et bilde må alltid formidle en følelse, sier han.

Nature Diary er 0gså tittelen på hans nyeste bok som ble lansert i år.

Trofaste festivaldeltakere vil huske hans foredrag «Drømmende mystikk» i 2016. Siden er han blitt et av de virkelig store skandinaviske navnene innen naturfoto. Noen måneder etter foredraget hans på festivalen vant han svarthvitt-klassen i Wildlife Photographer of the Year med et rørende bilde av en sørgende spurvugle. Året etter var han finalist i den samme konkurransen. I 2016 ble han kåret til årets nordiske naturfotograf,  og samme år vant han også tittelen Årets naturfotograf, en konkurranse i regi av svenske Naturvårdsverket.

Hjemmeside: www.matsandersson.nu