Bernt Østhus og Vincent Munier

Dette er to fotografer som har stått på festivalscenen i Ski tidligere. Franske Vincent Munier presenterte bilder og fortalte sine historier på den aller første naturfotofestivalen i 2014. Ydmykheten for naturen og alt som lever der kombinert med fantastiske bilder skaffet ham mange venner i Norge etter festivalen.
Bernt Østhus viste bilder i 2017.

Bakgrunnen for samarbeidet er at Vincent besøkte Norge våren 2019 sammen med faren sin for å oppleve tiurleik slik den skal være.
Storfuglen er sterkt truet i Frankrike og Vincents far har jobbet med bevaring av bestanden i flere tiår. Far og sønn var på leik i Trøndelag sammen med Bernt Østhus, og i bildevisningen og fortellingen som følger bildene får vi et innblikk i Vincent og Bernts opplevelser på tiurleiken som viste seg fra en spektakulær side dette året.

For Bernt Østhus er naturfoto en hobby som den advokatutdannede investoren og eiendomsutvikleren dyrker ved siden av jobb og familieliv.
Men det har ikke hindret han fra å forsyne seg grovt fra premiebordet i både norske og internasjonale naturfotokonkurranser.
Trønderen går ofte på fotojakt i nærmiljøet, og han er stolt av å kunne vise fram den vakre midtnorske naturen og det rike dyrelivet der.
I den grad naturfotografer kan settes i bås, er vel Østhus å regne som en «klassisk wildlifer» der lyset og timingen i motivet spiller på lag og lager fantastiske stemninger.

Vincent Munier er et verdensnavn. Han er blitt kalt den poetiske gråværsfotografen. Franskmannen synes det er helt fint å tilbringe tiden på avsidesliggende steder, og helst når været er riktig dårlig.
– Jeg foretrekker regn og snø framfor sol. Da åpenbares de ekte fargene, sa han i et intervju med natur og Foto for noen år tilbake.
Han vokste opp i Vosges, et skogkledd fjellandskap øst i Frankrike, og der lærte unge Vincent å sette pris på vill og uberørt natur. Han er opptatt av hvor sårbar naturen rundt oss er, og forsøker i sine prosjekter å sette så svake fotavtrykk som mulig etter seg.
De fotografiske avtrykkene derimot… De er formidable.

Bernt Østhus og Vincent Munier ser du på scenen i Rådhusteatret i Ski lørdag 12. mars kl. 19.10

Nettside: berntosthus.no
Instagram: berntosthus
Nettside: vincentmunier.com

Aleksander Nordahl